Na strednú školu PSK by sa mal dostať každý žiak základnej školy

07.03.2005 Celý región

Dovedna 10 342 chlapcov a dievčat sú schopné prijať do prvého ročníka v novom školskom roku 2005/2006 stredné školy (SŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovs...
Dovedna 10 342 chlapcov a dievčat sú schopné prijať do prvého ročníka v novom školskom roku 2005/2006 stredné školy (SŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Spolu s cirkevnými a súkromnými školami na území kraja majú kapacitu na prijatie všetkých 13 135 žiakov končiacich v júni povinnú školskú dochádzku.

Rozhodujúce obdobie pre výber strednej školy je do 1. apríla, keď žiak základnej školy (ZŠ) a jeho rodič je povinný podať jednu alebo dve prihlášky na SŠ riaditeľovi tej ZŠ, ktorú dieťa navštevuje. Prvý termín prijímacích skúšok je vypísaný na 2. mája, druhý na 5. mája. Riaditelia SŠ majú potom termín 31. máj, keď musia zverejniť rozhodnutie o konaní alebo nekonaní druhého kola prijímacích skúšok na \"svojej\" SŠ. To podľa rozhodnutia PSK by sa malo konať 14. júna. Povinná školská dochádzka je desaťročná a každý žiak, ktorý absolvoval ZŠ, musí nastúpiť na štúdium na niektorej SŠ.
Vedúci odboru školstva a telesnej kultúry Úradu PSK Karol Lacko v tejto súvislosti informoval, že ministerstvo školstva k 2. marcu vykonalo na základe požiadaviek PSK a dotknutých škôl dovedna 83 zmien. Týkajú sa zaradenia nových študijných alebo učebných odborov do siete pre SŠ, prípadne o ich vyradení.
Ministerstvo tiež vyhovelo požiadavkám PSK a k 31. januáru 2005 vyradilo zo siete Stredné odborné učilište (SOU) elektrotechnické v Prešove, naopak do siete od 1. februára zaradilo Spojenú školu v Prešove, ktoré spája uvedené SOU a gymnázium. K 30. júnu vyradia zo siete SOU, SOU textilné a Strednú priemyselnú školu Marie Curie - Sklodowskej vo Svite a namiesto nich začne od 1. júla fungovať Združená SŠ vo Svite. K 31. januáru ministerstvo vyradilo zo siete bez náhrady tri školy v prírode PSK, ktoré fungovali v Chmeľovej, Juskovej Voli a v Mikovej.
Detailné informácie na túto tému sú na internetovej stránke PSK na adrese www.vucpo.sk.
(jj)
 

Vyberte región

mark